Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Στην Φιγαλία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον... 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος.










Είναι ένα απ΄τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες. Όλα καλά ως εδώ, αλλά ο ναός περιστρέφεται και αυτό ελάχιστα το διδάσκουν, για να μην πω καθόλου, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ναός Πυξίδα - Το θαύμα των αρχαίων επιστημών.
Περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας, όση είναι και η ετήσια μετάπτωση των ισημεριών με στόχο να βλέπει συνεχώς το ίδιο αστρικό σημείο και τα μυστήρια δεν τελειώνουν εκεί, καθώς η πλαγιά είναι διαμορφωμένη τεχνητά και ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς. Για να πετύχουν την ολίσθηση του ναού τοποθέτησαν πάνω στην πλάκα και ένα στρώμα αργίλου και βότσαλα θαλάσσης και πάνω σε αυτά τα στρώματα τοποθετήθηκαν τα θεμέλια του ναού.

Για να μην σας αφήσω με την απορία για το ποιο ποιο αστρικό σημείο στοχεύει συνεχώς ο ναός εις τους αιώνες των αιώνων και θα συνεχίσει να στοχεύει, (εκτός κι αν οι πρόσφατες παρεμβάσεις για την συντήρηση του διαμορφώσουν νέες καταστάσεις).. το αστρικό σημείο λοιπόν είναι οΣείριος, το άστρο του Κυνός, από το οποίο κατάγεται σύμφωνα με τη "μυθολογία" ο Θεός Απόλλων.

Ερωτηματικό παραμένει πως μπορούσαν οι αρχαίοι Έλληνες να χτίζουν Παρθενώνες και περιστρεφόμενους ναούς.. αλλά και το πως υπολόγισαν ότι για να στοχεύει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα τον Σείριο πρέπει να γυρνάει κατά 50,2 δευτερόλεπτα της μοίρας ίση με την ετήσια μετάπτωση των ισημεριών.. Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι απίθανο.. με τα τότε δεδομένα όμως; Πως οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία; Την κατείχαν; Τους δόθηκε; Άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης.... Ίσως όχι για εμάς..


«Το 652 π.χ. οι Σπαρτιάτες κυριεύουν τη Φιγάλεια και οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν. Απευθύνονται στο μαντείο των Δελφών για να μάθουν πώς θα ανακτήσουν τη πόλη τους. Οι Φιγαλείς επιστρέφοντας στη πατρίδα τους για να ευχαριστήσουν το θεό Απόλλωνα αφιέρωσαν ναό που έχτισαν σε ένα φυσικό πλάτωμα στη πλαγιά του Κωτίλιου και τον ονόμασαν Επικούριο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ναός δεν ήταν απλά ένα λατρευτικό κτίσμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Αν εξετάσουμε τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του, θα δούμε ότι αν και εξωτερικά είναι ΔΩΡΙΚΟΥ ρυθμού, στο εσωτερικό του είναι ΙΩΝΙΚΟΥ ρυθμού αλλά οι κίονες του κοσμούνται με ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ρυθμού κιονόκρανα.


Είναι το μοναδικό αρχαίο οικοδόμημα που συνδιάζει και τους 3 αρχιτεκτονικούς ρυθμούς.Κατασκευάστηκε το τελευταίο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ πιθανότατα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο, μετά από υπόδειξη των ιερέων του Απόλλωνα από τους Δελφούς. Η πλαγιά που είναι χτισμένος ο ναός έχει έχει διαμορφωθεί τεχνητά σε οριζόντιο επίπεδο και ο ναός τοποθετήθηκε έκκεντρα πάνω σε αυτή με προσανατολισμό που και πάλι θεωρείται παράξενος διότι δεν ακολουθεί τον συνήθη προσανατολισμό του άξονα ανατολής - δύσης αλλά βορρά-νότου. Δημιουργήθηκε τεχνητά μία πέτρινη ειδική βάση που πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε ο ναός. 

Η βάση αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, διότι λόγω της μελετημένης κλίσης της, επιτρέπει στον ναό να ΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ πάνω σε αυτή κατά 50.2 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ κάθε χρόνο με σκοπό να ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ. Για να κατορθώσει ο ναός να ολισθαίνει πάνω στην βάση του, τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ένα στρώμα άργιλου και ένα στρώμα από βότσαλα θαλάσσης. Πάνω σε αυτά, τοποθετήθηκαν οι πλάκες των θεμελίων του ναού. Κάτω από τη βάση έχουν βρεθεί τούνελ που κρατούσαν τον άξονα του ναού. 
Πάνω στη βάση του ναού τοποθετήθηκαν πολλές στρώσεις από πλάκες που ενώνοντας μεταξύ τους με ανοξείδωτους σιδερένιους συνδετήρες και στο άνοιγμα τους έχυσαν μόλυβδο για να κρατά τους κραδασμούς. Στη συνέχεια έχτισαν το ναό, ο οποίος λόγω της ιδιαίτερης βάσης του και της σοφά μελετημένης κλίσης της, ολίσθαινε πάνω σε αυτή ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΗΜΕΡΙΩΝ. 

Ο δεύτερος ναός στην κορυφή του βουνού Κωτύλιο έπαιζε τον ρόλο του δείκτη. Δηλαδή αν κάποιος στεκόταν στην είσοδο του μεγάλου ναού σε πλήρη στοίχιση με τον μικρό ναό της κορυφής, τότε έβλεπε το σημείο 0 του βορρά! Μία τεράστια πυξίδα δηλαδή κατασκευασμένη από γρανίτη και μάρμαρο! Ο ναός κατατάσσεται στο κατάλογο της UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.»

tempo24.news
Read More »

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πτελεός Μαγνησίας

Απόδραση σε ένα μικρό παραθαλάσσιο παράδεισο
Είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός των Θεσσαλών. Ιδίως Καρδιτσιωτών, Φαρσαλινών και φυσικά των κατοίκων του Αλμυρού
Για να γνωρίζει κάποιος τον Πτελεό Μαγνησίας, ή το Φτελιό όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, θα πρέπει να είναι από κάποιο κοντινό μέρος, ή να ξέρει κάποιον που να κατάγεται από εκεί… Πρόκειται για ένα μικρό παραθαλάσσιο παράδεισο. Κι αν βρεθείτε στη Μαγνησία, περάστε κι ένα περάστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με μεζέδες, τσίπουρα και φόντο τον Παγασητικό… στο Βόλο!
Ο Δήμος Πτελεού είναι μια ομάδα οικισμών στο νομό Μαγνησίας με πληθυσμό 2.800 κατοίκους. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς, ή με σκάφος για τους επισκέπτες από τη θάλασσα. Συνδυάζει ιστορία με φύση και όλες τις ανέσεις, αφού το μέρος διαθέτει καταλύματα, μπαρ κι εστιατόρια.
Αν είστε λάτρεις της ιστορίας η περιοχή υπάρχει από την αρχαιότητα γι’ αυτό και διαθέτει πολλά ιστορικά αξιοθέατα, όπως Μυκηναϊκούς τάφους, το Ενετικό Κάστρο στο Πηγάδι με την υπέροχη θέα, καλοδιατηρημένα ερείπια από ένα παλιό ανεμόμυλο. Επίσης υπάρχει ο βιότοπος της Λιχούρας, το ναυτικό μουσείο του Αχιλλείου και πολλές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον Παγασητικό Κόλπο και το Πήλιο.
ΠαραλίεςΠαραλία Πηγάδι - Πτελεός
Αναμφισβήτητα το παραθαλάσσιο κομμάτι του Πτελεού είναι αυτό που κάνει το μέρος να ξεχωρίζει και ντόπιους κι επισκέπτες να το αγαπούν και να μη το συγκρίνουν με άλλο μέρος στον κόσμο! Οι παραλίες Παναγιά, Λεύκη, Αγία Μαρίνα, Λιχούρα, Λουτρό, Παχιάμμο, Δράκα, Μαρούνα είναι μερικές από τις πιο γνωστές στην περιοχή, με πεντακάθαρα νερά κι εύκολη πρόσβαση με άμμο. Όλες οι παραλίες έχουν βραβευτεί με Χρυσό Αστέρι και Γαλάζια Σημαία και την ομορφιά και την καθαριότητά τους.
Που θα φάτε
Τα τσιπουράδικα είναι τα μέρη για φαγητό που πρωταγωνιστούν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Αν βρίσκεστε στον Πτελεό, το γραφικό Πηγάδι με το πανέμορφο λιμανάκι με τα ψαροκάικα και το πράσινο είναι μια πολύ καλή επιλογή. Διαθέτει ταβέρνες και τσιπουράδικα με ολόφρεσκο ψάρι, μεζέδες και μαγειρευτά, ακριβώς δίπλα στο κύμα! Το Αχίλλειο, είναι ένα όμορφο ψαροχώρι με καθαρά νερά και υπέροχο φαγητό, κυρίως ψάρι. Εκεί θα βρείτε και το νησάκι Αργυρόνησο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Φτελιά, το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό του Πτελεού, όπου θα δοκιμάσετε τοπικές σπιτικές παρασκευές, όπως μαρμελάδες και γλυκά από μήλα, κάστανα, σύκα, πορτοκάλια, καρότα, κλπ., καθώς και τραχανά, μυρωδικά, βότανα, μπαχαρικά, όλα από την περιοχή.
Πτελεός Μαγνησίας
Τι θα πιείτε
Το τσίπουρο με γλυκάνισο είναι ο πρωταγωνιστής της περιοχής, συνοδευόμενο από ολόφρεσκα μεζεδάκια! Φυσικά, το μέρος έχει υπέροχα μπαρ για ποτό ή κοκτέιλ με θέα τη θάλασσα, όπως οι Varkes, το Mango, Antico, Onar, κλπ.
Πού θα μείνετε
Η περιοχή διαθέτει πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και κάποια οργανωμένα ξενοδοχεία. Ακόμα κι αν δεν έχετε κλείσει δωμάτιο, οι ντόπιοι σίγουρα θα σας βοηθήσουν μόλις φτάσετε. Το μέρος είναι ιδανικό για ήρεμες διακοπές, χωρίς να λείπουν οι επιλογές διασκέδασης. Είναι τέλειο για οικογένειες με παιδιά, ενώ μπορεί να αποτελέσει προορισμό για ένα σαββατοκύριακο, αν και δύσκολα θα αντισταθείτε και δε θα το ξαναεπισκεφτείτε για περισσότερες ημέρες!

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωροπούλου

thessaliatv.gr
Read More »